(1) Berkelaar,Dick - Loffler,Maarten [A80]
Moira-Domtoren3-DBC2, 28.10.2016
[Dick Berkelaar]

De eerste uitwedstrijd van DBC 2 was ook dit jaar tegen MOIRA Domtoren 3. Op papier een pittige tegenstander en de eerste partij van mijzelf aan bord 1 gaf direct enig vuurwerk vond ik zelf. Genoeg vonken om er een verslag van te maken en deze partij met jullie te delen en uiteraard voor onze clubleden op onze site. Een partij met vele gezichten en wellicht hebben beide partijen een keer winnend gestaan maar het blijft nog steeds gelden, verzin het allemaal maar eens achter het bord! Uiteraard geen echte briljante partij, maar naast de minder goede zetten en onduidelijke of misschien wel twijfelachtige keuzes werden er toch ook zeer fraaie manoeuvres ten toon gespreid. Ik heb de partij niet door de schaakcomputer laten beoordelen met mooie wisselende scores voor beide partijen, want de partij heeft nogal een wisselend spelbeeld.

1.d4 f5
Ik ken iemand bij DBC die deze opening met zwart ook slapend speelt ............ maar de theorie in zijn dromen daaromheen ook behoorlijk kent.

2.Lf4 Pf6 3.Pc3 d6 4.e3 c6
Ik ken de meeste openingen juist niet en deze voortzetting ook zeker niet . Dat ligt aan mij waarschijnlijk ...

5.Ld3 g6 6.f3 Pbd7
Wit wil het zwarte centrum spoedig aantasten, maar zwart bereid ook een opstoot voor.

7.e4 e5
En daar staan we dan met de soldatenkoppen tegen elkaar.

8.Lg5 f4
Ik ontwijk met de raadsheer via Lg5, maar f4 had ik niet zo verwacht. De pion blokkeert wel de witte stukjes uiteraard.

9.Pge2 Db6
Diagram Beide zijden ontwikkelen nu sneller en de dreigingen en penningen zijn groeiende, met name zwarts laatste zet.

10.a4 exd4
De lont is aangestoken, als wit zichzelf maar niet opblaast is de vraag zeker gezien de volgende zet.

11.a5 Dxb2
wit durft nogal en heeft gerekend, maar klopt het allemaal wel???

12.Ta2 Db4
de pion nemen op d4 met het paard kan niet vanwege mijn eigen paard op c3, maar de toren komt van opzij.

13.Ta4 Dc5
De dame doet een stapje opzij en valt tussendoor ook nog even mijn loper aan op g5.

14.Lxf6 Pxf6
Wit gaat een pionnetje terugpakken en f4 ligt dan nog onder vuur.

15.Txd4 Dxa5
Zwart graait echter ook door en heeft nu wel heel veel pionnen op de damevleugel, het lijkt wel een slagveld en is dit mogelijk winnend voor zwart??

16.0-0 g5
De pion op f4 met het paard nemen kon nog steeds niet uiteraard en ontwikkelen is altijd goed en de stukken laten spelen is het beste devies, zeker als je achter staat.

17.Lc4 d5
Diagram De loper op c4 kijkt dwars door de zwarte stelling en blokkeert tevens de ontwikkeling van de wit-veldige zwarte loper, maar zwart kan wel een penning in de stelling brengen.

18.exd5 Lc5
het centrum komt open en wit verliest een kwaliteit, maar activeert zijn stukken als tegenwicht in het centrum continu en de zwarte koning .... staat die wel veilig?

19.Kh1 Lxd4
Een stapje opzij en zwart slaat toe en wint een kwaliteit erbij. Wit heerst ter compensatie nu in het centrum van het bord en de zwarte stukken werken geheel niet samen.

20.Dxd4 0-0
Zwart wil toch enigszins nog ontwikkelen en het paard staat meteen gedekt.

21.De5!!
Diagram Ik vond hem mooi. Er dreigt dxc+ met damewinst, de zwarte loper kan nog niet worden ontwikkeld naar e6 of f5 en de soldaat van g5 ligt onder vuur. De zwarte stukken staan aan elkaar gekleefd.

21...Dd8
Meer vrouwkracht in de verdediging en wit kan dreigingen gaan uitvoeren of mogelijk verder bouwen en misschien insnoeren.

22.dxc6+ Kh8
Nu blijkt ook de ware kracht van Lc4 dwars door de zwarte stelling en zwarts paard staat nu ook in de penning. Wat is nu de beste zet voor wit. Td1 of Pd4 of misschien c7, maar dan gaat de zwarte dame aan de wandel.

23.c7 Dd7
Toch de pion. Zolang die er staat blijft D8 een mooi veld voor de zware stukken, maar dan moet deze soldaat wel op het bord blijven staan. Zwart kon ook De8 spelen waarna wit g5 kan nemen en mogelijk f4. Maar de dekking van C7 wordt dan wel een stuk lastiger voor wit en daarnaast is de penning van het paard opgeheven. Ik hield wat meer rekening met De8 dan met Dd7 moet ik zeggen.

24.Td1 Df5
De torenzet is logisch en de zwarte dame is waar zij wezen wil denk ik, de pion beschermend en ruimte biedend voor zijn loper om eruit te komen en nog verdedigd ook.

25.De7 Ld7
De zwarte dame is wel lekker ver weg van de witte pion, dat is niet onbelangrijk. Eindelijk is de loper in het spel gebracht en gaat zij mogelijk meedoen. Ook kijken de torens elkaar nu aan.

26.Pe4 Tae8
Zwart activeert in een paar zetten zijn stukken maar wit houdt de druk vooralsnog.

27.Dd6 Pxe4
Zwart ruilt maar mogelijk te vroeg en zou Lc6 goed geweest zijn. Wit kan dan wel Pd4 spelen gevolgd door Dd7 en hoe vervolg je dan nog met wit. Wellicht een gemiste kans voor zwart.

28.fxe4 Dxe4
De belangrijke raadsheer op C4 staat aangevallen maar de toren biedt uitkomst.

29.Td4 Dxc2
En wit wint een stuk terug en ziet de pion op c7 groeien, want die knaap wordt erg belangrijk.

30.Dxd7 Txe2 31.Lxe2 Dxe2
Diagram De rook trekt op boven het bord maar wit staat riant.

32.Td1 f3
wel degelijk nog een dreiging maar wit kan dit met een paar schaakjes pareren.

33.Dd4+ Kg8 34.Dd5+ Kh8
Kg7 was hier beter geweest want Dxg5 mag niet vanwege Kh8 en wit komt er niet meer bij. Maar zwart houd op deze wijze wel de witte schaakjes en penning op de 8e rij in stand.

35.gxf3 h6
Nemen op f3 kon ook niet. Na Dxf3, Dxf3, Txf3 volgt promotie op c8.

36.Dd3 Df2
Nu volgt de doodsteek, want de pion op c7 is beslissend.

37.Dd4+
Diagram zwart geeft op. Na de ruil op d4 volgt altijd Td8 gevolgd door promotie. 1-0