dbc
www.dbcschaak.nl   ~   Vormgeving: Henk Kuyer, interim redacteur: Joop Faber   ~   Bijgewerkt: 27 oktober 2018.
5 januari 2009 |  Open kampioenschap snelschaken |  Vilmos Balint kampioen |  door Paul vd Klein
diagram diagram
Toernooidirecteur: Paul van der Klein

Vilmos Balint Open Kampioen snelschaken De Bilt 2009
Niet minder dan 84 schakers wisten de kou te trotseren en streden om de titel Open Kampioen snelschaken van De Bilt. Deze prima opkomst zorgde voor een goede sfeer maar ook dat het een latertje werd. Pas om 00.15 kon begonnen worden met de prijsuitreiking.
In de voorrondes waren er een paar verrassingen te noteren, waardoor niet alle titelfavorieten zich voor de hoofdgroep hadden geplaatst. Kristianne Tempelman en Dick Berkelaar (beste DBC-er) waren de 'reuzenbedwingers'.

diagram Potten breken in de hoofdgroep konden zij echter niet, het werd een tweestrijd tussen Vilmos Balint en Erik de Haan. Beiden scoorden 10 uit 11 maar door de onderlinge partij te winnen had Vilmos Balint een duidelijke voorsprong in SB punten en werd zo tot kampioen gekroond. Op eerbiedige afstand volgde de uit Noorwegen over gekomen Jesper Nederlof.
In de zeer gezellige groep twee was Pieter Nieuwenhuis de grote man. Ondanks de aanwezigheid van de oud-kampioen van Utrecht, Parijs en de Balearen (voor de niet schaakhistorici: Anton Rosmuller) trok hij deze groep met overmacht naar zich toe. Jaap van der Tuuk werd tweede.
Groep drie was een prooi voor Hein-Piet van der Spek. Na in veruit de sterkste voorrondegroep (met Dick de Graaf en Anton Rosmuller) derde te zijn geworden, maakte hij hier korte metten met zijn tegenstanders. In het middenveld van deze groep vochten Ben van der Laan en Thijs Dam een verwoede strijd uit om plaats 4 en 5 die door Ben werd gewonnen.

diagram In groep vier (zonder DBC-spelers) was Jan Poppelaars (Paul Keres) de man. Hij bleef Tom Officier (Hooglands Schaakgenootschap). net een halfje voor. Met Paul Keres en het Hooglands Schaakgenootschap zijn meteen de verenigingen genoemd die de meeste spelers hadden geleverd, Soest was in dit 'klassement' goede derde.
De DBC-ers hadden elkaar gevonden in groep vijf. Bart van Tooren had er goed de vaart in bij het indelen, maar deed uiteindelijk niet mee om de prijzen. Deze gingen o.a. naar Rens Wijnands (1e) en Nolan Weijenberg (3e, mooie prestatie!).
Groep 6 was een prooi voor Dries de Dreu. In deze groep speelde ook de heer Buikema, die op deze avond nog een aantal mooie schaakgerelateerde kaarten en sleutelhangers aan de man kon brengen.

diagram Groep 7 was voor Klaas Been. Ook hier werd nog druk geknokt om de flessen wijn, de scheurkalenders, de schaakboeken en de spelen.
De scheidsrechters Boudewijn van Maanen en Kees de Graaf hadden een rustige avond, slechts in 3 gevallen moesten zijn handelend optreden.

Als laatste nog een speciaal woord van dank voor schaakclub Zeist die een deel van haar materiaal ter beschikking had gesteld voor het geval het aantal deelnemers boven de 100 zou komen en DBC niet over voldoende klokken / borden / stukken zou beschikken. We hopen volgend jaar iedereen weer op ons toernooi te mogen verwelkomen!Eerste drie spelers per groep
  • Groep 1: V.Balint, E.de Haan, J.Nederlof
  • Groep 2: P.Nieuwenhuis, J.van der Tuuk, A.de Jongh
  • Groep 3: P. van der Spek, E.van Esterik, C.Wakkee
  • Groep 4: J.Poppelaars, T.Officier, W van 't Klooster
  • Groep 5: R.Wijnands, J.de Kraker, N.Wijenberg,
  • Groep 6: D.de Drue, K.den Boer, G.Merkx
  • Groep 7: K.Been, A.J. Fischer, B.van Maanen