dbc
www.dbcschaak.nl   ~   Vormgeving: Henk Kuyer, interim redacteur: Joop Faber   ~   Bijgewerkt: 27 oktober 2018.
28 mei 2008 |  In memoriam |  Max Nolte |  door Bart Rahder
diagram Max Nolte

Op woensdag 30 april is ons oudste lid op 87 jarige leeftijd overleden.
Zijn conditie was de laatste jaren al niet zo goed, wat opviel tijdens de schaakavonden. De laatste weken leed hij ook aan bloedarmoede en is er nog 3 weken voor zijn dood een bloedtransfusie toegediend, maar al snel merkte je dat het een aflopende zaak was. We verliezen een zeer actief lid.

Bij het uitkomen van het clubblad “Biltse Schaakpraat” schreef hij zo 1 op de 3 keer wel een artikel daarin. Een partij of een theoretische beschouwing. Ja, want zijn kennis daarin was enorm.

Wat ik nu vertel zullen jullie wellicht niet geloven; namelijk dat ik Max meer dan 50 jaar ken. En dat is op een wonderbaarlijke manier tot stand gekomen.. Ik werkte toen bij de Meteo op Schiphol en woonde in Ouderkerk aan de Amstel.. Als lid van de plaatselijke schaakclub schreef ik me toen in voor wedstrijden om het kampioenschap van Amsterdam. Voor de lol want je was natuurlijk kansloos. En tegen wie moest ik daarbij een keer schaken, jawel tegen Max Nolte. Hij speelde daarbij een vreemd gambiet dat ik nog nooit had gezien en legde hij me na afloop uitvoerig uit wat ik allemaal verkeerd had gespeeld. En daarbij is een soort vriendschap ontstaan, want later toen ik tijdelijk in Bussum werkte kwam hij mij daar wel eens opzoeken om een “vluggertje” te spelen. Weer later heeft hij in Vianen gewoond en daarna in De Bilt en werd toen lid van D.B.C.

Max was een zeer ontwikkeld persoon; wist over allerlei zaken mee te praten op hoog niveau. Hij was zeer adrem en vol humor tot zelfs tot aan zijn dood toe. Want op de rouwkaart stond als kop: Ik ben een schaker; ik denk vooruit en ben gewend om te verliezen. Op de schaakavond van 9 mei heb ik hem even herdacht en namen we een minuut stilte in acht.

Bart Rahder.


De redactie vond op internet nog een historische partij terug van Max uit zijn periode bij Vianen. Met commentaar van Max zelf!
Kees Hofkamp - Max Nolte, Vianen, intern (Vianen), 04/01/1983